.png)
Groene vingers kweken, samen een kindvriendelijke moestuin starten!
Zou jij ook wel willen dat jouw kinderen méér groente eten? Start dan jullie eigen moestuin! Kinderen met een eigen moestuin eten meer groenten dan kinderen zonder moestuin. Hoe dat komt? Groenten uit je eigen moestuin zijn natuurlijk veel lekkerder! Alle liefde en aandacht die jullie als gezin erin gestoken hebben, proef je natuurlijk.
Nog niet overtuigd van een eigen moestuin? Een eigen moestuin is goed voor de motorische ontwikkeling van je kinderen, omdat ze veel oefenen met verschillende handelingen. Daarnaast leren kinderen veel meer over onze voedselketen. Een bloemkool komt niet uit de winkel, maar uit de grond. En kersen zitten niet in bakjes, maar aan bomen! Behoorlijk wat voordelen dus!
Vond je een eigen moestuin allang een hit en zocht je vooral hulp bij het kidsproof maken van je moestuin? Lees dan vooral snel verder.
Hoe start je een moestuin?

Bij het starten van een moestuin draait het allemaal om locatie, locatie, locatie. Bekijk daarom jullie tuin of balkon goed en zoek naar een plek met véél zon. Het liefst wel tot 8 uur per dag. Groenten houden van de zon.
Zorg er daarnaast voor dat de plantjes niet in de volle wind staan, maar een klein beetje beschut.
Bekijk daarnaast goed of je dit stukje tuin echt niet nodig hebt voor iets anders. Als de moestuin er eenmaal staat, kun je deze niet zomaar weghalen.
Extra tip: hoe dichter de moestuin bij jullie huis staat, hoe meer je kinderen er bewust mee bezig zijn. Ze kunnen iedere dag uit het raam kijken naar jullie moestuin en de plantjes zien groeien. Zo wordt het een veel bewuster proces en raken ze nog meer betrokken.
Heb je de ideale plek gevonden?
Tijd om de moestuin vorm te geven. Omdat je het samen met je kinderen gaat doen, is het belangrijk om de moestuin kindvriendelijk te maken. Zorg er dus voor dat de moestuin niet te groot is en dat je kinderen overal gemakkelijk bij kunnen. De moestuin kan dus beter iets breder worden en niet te diep. Je kinderen moeten overal met hun gietertje gemakkelijk bij kunnen.
Vergeet ook niet om klein te beginnen. Meteen een kwart van je tuin opofferen aan de moestuin is niet handig. Begin daarom klein met bijvoorbeeld een vierkante meter moestuinbak of juist met een paar potjes. Je hoeft niet veel ruimte te gebruiken voor een geweldig resultaat.
Moestuin inrichten
De ideale moestuin bestaat uit verschillende vakken. Per vak zet je één soort groenten of fruit erin. Als je een beginner bent, kun je bijvoorbeeld met 4 verschillende vakken beginnen. Of met de vierkantemeter moestuinbak, hier zijn de verschillende vakken al voor je gecreëerd.
Kidsproof groenten en fruit
De moestuin vullen is een belangrijke stap, want je moet wel zin hebben in wat er straks uit je eigen tuin komt. Kies daarom heel bewust de groenten en fruit uit. Houd hierbij goed rekening met de behoefte van je kinderen. Zij moeten het leuk blijven vinden. Kies daarom voor gemakkelijke groenten en fruit die snel resultaat geven.
Dit zijn gemakkelijke, leuke en lekkere groenten en fruit om zelf te kweken
- Aardbeien
- Slasoorten
- Radijsjes
- Tomaten
Moestuin starten in 5 stappen

- Kies een locatie voor de moestuin
- Zet je vierkantemeter moestuinbak of potten neer en vul ze met moestuingrond
- Kies zaadjes uit voor je moestuin en zaai ze op het juiste moment in de grond
- Geef regelmatig water, zodat de grond goed vochtig blijft
- Zie je zaadjes en plantjes uitgroeien tot groenten en fruit, oogsten maar!
Samen genieten en herinneringen maken
Een moestuin kan een herinnering voor het leven zijn. Ik, Eline, weet nog goed hoe ik als klein meisje iedere zomer naar de moestuin van mijn oppas ging om daar oneindig veel aardbeien te plukken en tussen de rijen groenten te lopen om de ideale bloemkool uit te zoeken voor de warme lunch.
Creëer dit jaar ook herinneringen met jouw gezin met jullie eigen moestuin.