Tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

 

Je wenst je lieve peuter of kleuter natuurlijk alle geluk van de wereld toe. Je hoopt op een blij gezond mens die blij zal zijn met zichzelf. Een goede dosis zelfvertrouwen kan iedereen gebruiken en is dan ook belangrijk voor ieder mens van elke leeftijd. Als ouder of oppas kun je gelukkig veel doen om het zelfvertrouwen van je kindje te laten groeien. In dit blog laten we je weten waarom het belangrijk is dat je (oppas)kind zelfvertrouwen opbouwt, en hebben we een rijtje gemaakt met manieren waarop je het zelfvertrouwen van je (oppas)kindje stimuleert. 

 

 

Waarom is het belangrijk?

 

Voor ieder mens maakt een gezonde portie zelfvertrouwen het leven veel gemakkelijker. Met zelfvertrouwen ontwikkel je een positief zelfbeeld en vind je jezelf de moeite waard. Dit is belangrijk voor elke leeftijd. Het gevoel zorgt ervoor dat je kindje lekker in zijn vel zit en fouten durft te maken zonder daarna een vervelend gevoel over zichzelf te hebben. Ook op sociaal gebied is het gunstig. Een zelfverzekerd kind maakt makkelijker vriendjes doordat hij of zij beter contacten kan leggen.

 

 

Hoe vergroot je het zelfvertrouwen van je kindje?

  • Liefde. Emotionele waarde is belangrijk voor ieder mens. Geef je peuter gerust iets te veel knuffels en kusjes, en laat hem of haar weten hoeveel je van hen houdt. Het zelfvertrouwen zal hierdoor zeker gaan groeien.
  • Geef complimenten. Complimenten zijn belangrijk, maar let er wel op dat je het niet overdrijft. Als je je peuter voor elk kleine gebeurtenis een compliment gaat geven, is het niet geloofwaardig meer. Probeer bij het complimenteren ook de inspanning te noemen en minder de presentatie te prijzen. Niet altijd ‘wat goed!’ of ‘wat mooi!’, maar ‘wat goed dat je dat zelf hebt gedaan!’.
  • Behandel je kindje met respect. Niets is belangrijker dan respect. Respecteer wat je kindje zelf wil, binnen de regels en veiligheid uiteraard. Toon interesse in de mening en ideeën van je kindje en laat zien dat deze er ook toe doen. 
  • Stimuleer het aangaan van uitdagingen. Het aangaan van nieuwe uitdagingen kan spannend zijn, maar laat zien dat je het hierdoor niet uit de weg moet gaan. Nieuwe dingen uitproberen is niet alleen leerzaam, het kan ook heel erg leuk zijn. Als jij of je peuter iets overwint wat hij of zij in eerste instantie niet durfde, zal niet een enorme boost aan zelfvertrouwen geven. 
  • Stel duidelijke grenzen. Duidelijke grenzen is iets van je peuter nodig heeft. Het klinkt misschien streng, maar het kan je peuter zekerheid geven als hij weet binnen welke kaders hij zich kan gedragen.
  • Geef het goede voorbeeld. Ga zelf niet in problemen denken, maar juist in oplossingen. Laat ook zien dat je je eigen onzekerheden erkend. Door te laten zien dat jij jezelf accepteert, zal je hiermee je kindje helpen. 
  • Richt je op corrigeren van het gedrag, en niet de persoon. Als je (oppas)kindje iets vervelend doet of zegt, wil je hem of haar laten weten dat het gedrag je niet bevalt en niet dat de persoon je niet bevalt. Zeg bijvoorbeeld ‘wat je nu doet is niet aardig’ in plaats van ‘je bent nu niet aardig’.