Zo lees jij jouw (oppas)kind het beste voor

 

 

 

 

De scholen zijn weer begonnen, en je peuter en kleuter zullen op school zeker wel eens voorgelezen worden. Zelf kun je dit ook doen. Het is een hartstikke rustgevend en gezellig ritueel, en bovendien draagt het bij aan de ontwikkeling van je kind. Als je van jongs af aan al voorleest, kan je kind hierdoor later beter scoren op taal en sociale vaardigheden, maar dit is nog maar een enkel voordeel van het voorlezen. Wij hebben voor jou in de blog alle de voordelen nog eens op een rijtje gezet, ook lees je hoe je jouw (oppas)kind het beste kunt voorlezen!

 

 

 

Voordelen van het voorlezen

 

Je peuter zal van voorlezen al een stuk meer begrijpen dan een baby. De peuter leert dan ook actief tijdens het voorlezen. Hij of zij zal ongetwijfeld een favoriet boekje hebben, die je keer op keer zal moeten voorlezen. Misschien een beetje saai voor jezelf, maar zeer leerzaam voor je kindje. Die herhaling is namelijk een belangrijk deel van het voorlezen, hierdoor leert je peuter nieuwe woorden en zelfs het leggen van verbanden wordt er gemakkelijker door. Maar er zijn meer voordelen voor je peuter, en die hebben we op een rijtje gezet!

  • Je peuter ontwikkelt een sterker taalgevoel. Door regelmatig voor te lezen help je je kindje in het beter worden van schoolvakken, hier heeft hij of zij dus erg veel profijt van.
  • Je versterkt de band met je peuter. Met voorlezen kun je alle aandacht aan je kindje geven, wat een vast ritueel vormt. Het is een rustmoment die zowel jij als je kind gaat waarderen.
  • De concentratie van je kind wordt beter. Voor kinderen die snel afgeleid raken is voorlezen een goede oefening. Hij of zij leert zich namelijk te richten op het verhaal om het beter te begrijpen.
  • Je prikkelt de fantasie van je kind. Hierdoor leert hij of zij om vooruit te denken en leert je kind creatief na te denken. 
  • Je kindje wordt socialer. Door regelmatig voor te lezen zal je kindje zich beter kunnen inleven in andere mensen. Hierdoor zal hij of zij de emoties van anderen beter kunnen begrijpen.

 

 

 

Tips voor het voorlezen

 

Als je eenmaal een leuk boek gevonden hebt, maak het dan lekker knus en gezellig. Kruip lekker met je kindje op de bank of in bed om lekker te gaan voorlezen. Tijdens het voorlezen kun je rekening houden met de volgende dingen:

  • Zorg ervoor dat je jouw kind actief betrekt bij het voorlezen. Stel bijvoorbeeld vragen over de tekst (welk geluid maakt de koe?) en wijs moeilijke woorden aan en leg ze uit.
  • Bereid je kindje voor op een nieuw boek. Ga het hebben over de omslag. Kent hij of zij al een personage of komt hem of haar iets bekend voor? Door het bespreken leert je peuter na te denken over de inhoud, wat de eerste stap is van begrijpend lezen.
  • Reageer op je kind. Raakt je peuter afgeleid? Stel dan vragen over het boek. Met verschillende stemmen kun je het verhaal grappiger of juist spannender maken.
  • Vergeet niet de plaatjes. Laat je kind altijd mee kijken naar de plaatjes. Hier kun je ook over praten en vragen over stellen.