Bakken met kinderen van alle leeftijden

Het weer is de laatste tijd op zijn zachts gezegd wisselvallig. Van sneeuw, naar regen naar 18 graden. Dat maakt het plannen van activiteiten met je (oppas)kinderen erg lastig. Toch, is er een activiteit die a-l-t-i-j-d kan en dan hebben we het natuurlijk over bakken. 

Bakken is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam en stimuleert de creativiteit van je kleine patissier in de dop. Voordat je begint met bakken is het handig om de activiteit goed af te stemmen op de ontwikkelingsleeftijd van je (oppas)kindje. Het zou zonde zijn als jij net met je handen in het deeg zit en je (oppas)kindje besluit dat hij of zij wel klaar is met de activiteit en wil gaan kleuren. Daarom leggen we je in deze blog precies uit welke bakactiviteit bij welke leeftijd past. 

Bakken met peuters en kleuters

Vol enthousiasme staan deze stuiterballen naast je. Helemaal klaar om te gaan bakken en natuurlijk volledig in de “zelluf doen” fase. Toch, is het juist belangrijk om bij deze leeftijd goed op te letten en ze goed te begeleiden. Dit kun je doen door het bakken goed voor te bereiden en daarna je keukenprins(es) er pas bij te halen. 

Weeg dus van te voren alvast alle ingrediënten af en zet deze klaar in losse kommetjes. Nu is het de taak aan je (oppas)kindje om alle losse ingrediënten in de grote kom te gooien. Een belangrijke en grote taak!

Neem vervolgens zelf nog even de mixer ter hand en maak er een mooi beslag van. Hierna kun je de hulp van je peuter of kleuter weer goed gebruiken voor het rollen van de balletjes die uiteindelijk platgedrukt kunnen worden tot koekjes. Zoals je misschien al merkt, zijn zandkoekjes ideaal voor deze leeftijd. Ze zijn simpel om te maken en snel klaar. 

Als de koekjes uit de oven komen, kun je samen de koekjes versieren met strooisels en chocolade. Daarna is het tijd om te genieten!

Tip: opa en oma vinden deze koekjes ook erg lekker en leuk om te krijgen!

Bakken met schoolkinderen (6 jaar en ouder)

Schoolgaande kinderen ontwikkelen zich razendsnel. Zo leren ze recht knippen met een schaar en kunnen ze lezen. Dit maakt het bakken natuurlijk een compleet nieuwe ervaring. Want nu is juist je (oppas)kindje in de leiding en kan hij of zij het recept kiezen wat jullie gaan maken én lezen. Deze nieuwe verantwoordelijkheid vinden kleine bakkers vaak heel leuk en ze zullen deze taak dan ook heel serieus nemen. 

Daarnaast is hun fijne motoriek ook verder ontwikkeld en kunnen ze bijvoorbeeld al zelf cupcakebeslag in een cupcakehouder doen met bijvoorbeeld een ijsschep. Ook het werken met een lichtgewicht mixer is voor deze leeftijdscategorie een mogelijkheid. Zorg er dan wel voor dat hij op de laagste stand staat en blijf er zelf natuurlijk bij. 

Ook voor deze leeftijd is het versieren van de baksels het leukste. Je zult zien dat de versieringen met veel zorg en aandacht worden aangebracht op je koekjes. Eerst een rood randje, daarna een wit randje en om het af te ronden volgen er nog kleine balletjes. Zo worden de koekjes bijna te mooi om op te eten. 

Ja ook onze manny's houden van bakken

Bakken met tieners (10-12 jaar)

Als je tieners in huis hebt, gaat het bakken naar een nieuw niveau. Je (oppas)kinderen kunnen namelijk prima zelf een simpel recept volgen. Jij kunt met toezicht dus steeds meer uit handen geven. Zo kun je je (oppas)kinderen het deeg laten kneden of de keukenmachine laten bedienen. De kinderen helemaal zelfstandig laten bakken zouden we nog niet aanraden. Zo blijft een oven natuurlijk nog best gevaarlijk en is een volle bakplaat best zwaar om te tillen. 

In deze leeftijd worden de baksels steeds unieker. Waar je eerst niet veel verder kwam dan zandkoekjes en cupcakes, kun je nu aan de slag met bijzondere taarten. Misschien zelfs wel met meerdere lagen. Dat is nog eens een lekker toetje om 's avonds na het eten voor te schotelen aan je gezin. 

Hmm, honger…

Nadat we zoveel getypt hebben over bakken, krijgen we zelf ook wel zin in een heerlijke appeltaart of een stukje brownie. Word jij iets minder enthousiast van bakken, maar heb je wel kinderen die er gek op zijn? Onze oppassers houden ervan om in de keuken te staan en nemen het graag van je over. Je kunt daarom altijd een oppas boeken om samen met je kinderen te bakken, zodat jij wat welverdiende tijd voor jezelf hebt. 

 

De headerfoto is gemaakt door Mathilde Langevin op Unsplash