Beste speelgoed en speelideeën voor een peuter

 

 

Na het blog van afgelopen week over leuk speelgoed voor een pasgeboren baby, leek het ons ook leuk om een blog te schrijven over kinderen van de leeftijd rond de twee jaar. Ze hebben zich tenslotte al goed ontwikkeld en er komt ook steeds meer bij. Tweejarigen leren naast lopen ook het springen. Ze zullen misschien al een dansje doen, en de fijne motoriek gaat zich beter ontwikkelen. Wat veel opvalt is dat je (oppas)kindje rond de twee jaar veel zal gaan praten. Ze weten zich beter uit te drukken en zullen precies weten wat ze willen. Ben je nou op zoek naar een leuk cadeau voor een tweejarige, of gewoon nieuw speelgoed? Lees dan vooral verder!

 

 

Rollenspellen

Je peuter zal erg onder de indruk zijn van wat jij allemaal wel niet doet, en wil het dan ook graag na doen. Veel wat te maken heeft met ‘het doen zoals papa en mama’ zal dus prima zijn. Denk bijvoorbeeld aan een keukentje, winkeltje, poppenhuis of een werkbank.  

 

 

Stimuleren van de fijne motoriek

Eerder werd al genoemd dat de fijne motoriek zich goed zal gaan ontwikkelen bij een peuter. Je kunt het dan ook goed gaan stimuleren met bijpassend speelgoed. Denk bijvoorbeeld aan rijgspelletjes of dingen om te schroeven. Wel belangrijk om te kijken of de onderdelen niet te klein zijn. Rond deze leeftijd zal er namelijk nog van alles in de mond verdwijnen, dus daar moet je wel voorzichtig mee zijn. 

 

 

Puzzelen

Een leuke puzzel zal zeker ook de fijne motoriek stimuleren, maar het is ook een goede mentale uitdaging. Je (oppas)kindje leert probleemoplossend te denken, wat goed is voor het zelfvertrouwen.

 

 

 

 

Gezelschapspellen

Je kunt al best beginnen met een aantal gezelschapspellen. Het samen spelen is niet alleen leuk, maar versterkt ook de band tussen jou en je peuter. Hij of zij leert zich te concentreren en het geheugen wordt getraind.

 

Tekenen en knutselen

Lekker creatief bezig zijn is iets waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Er zijn zo veel vormen te bedenken: tekenen, schilderen, knutselen. Super leuk allemaal! Je kunt lekker vingerverven met je (oppas)kindje of met waskrijtjes een kunstwerk maken. Wel altijd onder toezicht, je wilt niet dat de krijtjes gegeten worden. 

 

 

 

Bouwen

Torens bouwen doet je kindje waarschijnlijk al wel wat langer, maar uitgebouwd zijn ze nog lang niet. Het mag allemaal wel wat complexer worden dan alleen blokken stapelen. Met een leuke, kleurrijke blokken set zal je (oppas)kindje zich vast goed mee kunnen vermaken. Lego is vaak nog wat te complex, maar Duplo is een heel goed alternatief voor deze leeftijdscategorie.

 

 Buiten spelen

Met een baby zal je nog wat vaker binnen spelen, maar je peuter zal het vast leuk vinden om buiten lekker op avontuur te gaan. In de tuin, op het strand of in het park, overal kun je je vermaken. buitenspeelgoed zal je peuter helemaal opvrolijken, en jijzelf kan je er misschien ook wel prima mee vermaken. Het kan zo simpel zijn als een voetbal, maar je hebt ook simpele buitenspellen die je al kunt proberen met je peuter. Denk hierbij aan ringwerpen of minigolf.