De eerste hapjes van je baby

 

 

Is je baby al geïnteresseerd in allerlei soorten eten? Of kijkt hij of zij misschien al wel watertandend wanneer je voedsel in je mond stopt? Misschien wordt het dan wel tijd om je baby kennis te laten maken met de eerste paar hapjes. Dit lijkt misschien nog wel even spannend. Wat kan je baby wel en niet hebben? Hoe groot moeten de porties zijn?  

Geen zorgen! Alles wat jij moet weten over de eerste hapjes van je baby hebben we voor je op een rij gezet. 

 

 

Wanneer begin je met de eerste hapjes?

 

Een geschikt moment om te beginnen met de eerste hapjes is vaak wanneer je baby tussen de vier en zes maanden oud is. Dit zal in het begin niet meer zijn dan een paar lepels geprakte groenten of fruit per dag. 

Het is erg belangrijk dat je niet eerder of later begint met de eerste hapjes. Wanneer je eerder begint dan vier maanden is het spijsverteringskanaal nog niet klaar voor vast voedsel, en wanneer je later dan 6 maanden begint zal je baby meer moeite hebben met het wennen aan de verschillende smaken en texturen. Kijk daarom altijd goed, vanaf het begin van de vier maanden, wanneer je kindje er klaar voor lijkt te zijn. 

Vaak worden de oefenhapjes gegeven totdat de baby acht maanden is, hierna kan je hem of haar namelijk al kleine maaltijden geven. Er bestaat speciaal babybestek dat je eventueel kunt aanschaffen. Dit bestek heeft geen scherpe randen en gaat niet snel kapot. 

 

Allergiegevoelig voedsel

 

Van een aantal etenswaren is er bekend dat ze sneller een voedselallergie kunnen geven, bijvoorbeeld een kippenei of noten. Om een allergie te voorkomen kan het helpen om deze voedingsmiddelen al vroeg aan te bieden, tussen de vier en acht maanden kun je hier mee beginnen. Begin dan met kleine hoeveelheden en bouw het langzaam op. 

 

 

Klaar voor de eerste hapjes

 

Elk kind heeft natuurlijk zijn eigen tempo, ook als het gaat om eten. Je baby zal zelf aangeven wanneer hij of zij klaar is voor bijvoeding. We hebben een aantal signalen op een rijtje gezet die kunnen aangeven dat je baby klaar is voor vast voedsel:

 • Je baby kwijlt minder: dit kan beteken dat hij of zij goed kan slikken, aangezien het speeksel doorgeslikt kan worden
 • Je baby kan goed rechtop zitten
 • Je baby kijkt je ‘het eten uit je mond’, of probeert het zelfs van je vork te pakken
 • Je baby maakt smakkende geluiden
 • Je baby is hongerig
 • Je baby gaat je imiteren, bijvoorbeeld het kauwen
 •  

Hoeveel hapjes op een dag?

 

De eerste paar hapjes geef je naast de melk, je hoeft dus maar een paar hapjes per dag te geven. Een goed tijdstip voor de eerste hapjes van je baby is direct na de melkvoeding, of tussen twee voedingen door. Hij of zij moet namelijk nog wel voldoende trek hebben voor de melk. Een goede richtlijn is om te beginnen met één of twee keer, zo rond de drie à vier hapjes.

 

Wat mag er niet op het menu staan?

 

 • Producten met veel vitamine A: deze producten kunnen zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. 
 • Rauwe eieren of rauw vlees/vis
 • Producten met veel verzadigde vetten
 • Producten met veel zout of suiker