De leukste binnenspelletjes voor jou en je kleuter

 

We zijn al aan het einde van december gekomen, en nu merk je dan ook erg goed dat het écht winter is. Het is ijskoud buiten en het begint ‘s nachts al te vriezen. Wat je deze tijd van het jaar het liefste doet is lekker warm binnen zitten, maar met een energieke kleuter is dat soms nog wel een uitdaging. Je (oppas)kindje moet zich voor een periode ook goed binnen zien te vermaken, want een kleuter die zich verveelt wil je liever niet hele dagen hebben. Daarom hebben wij voor jou en je (oppas)kindje de leukste binnen spellen verzameld, zo zullen jullie je in deze wintermaanden nooit een moment vervelen!

 

 

Maak een parcours door de kamer

 

Vooral voor de kinderen die dol zijn op laser gamen en parcours is dit een groot succes! Pak wat touw of een bolletje wol en maak er laserstralen van in de woonkamer/keuken, of het hele huis. Je kinderen kunnen zich er doorheen bewegen, maar pas op! Wie een laserdraad raakt is af. 

 

Maak je eigen escape room

 

Een escape room bestaat uit een aantal opdrachten, natuurlijk niet te moeilijk. Je kunt op een leuke plek beginnen in het huis, en zo de weg zoeken naar de oplossing. Laat je kinderen bijvoorbeeld dingen zoeken die ze nodig hebben, of laat ze een memorie oplossen waar de oplossing uitkomt.

Je kunt ook online een escape room kit bestellen, of zoek online voor tips!

 

Pas op! Niet vallen.

 

Bind de voeten van de spelers vast, en geeft ze simpele opdrachten zoals: ga zitten, ga staan, draai een rondje of ga hurken. De spelers moeten dit na doen zonder te vallen. 

 

Tekenen in het donker

 

Elke speler krijgt potlood en papier. Je verzint samen iets wat iedereen gaat tekenen. Doet de lamp uit of doe een blinddoek om en tekenen maar. Wie heeft de tekening het mooist gemaakt? En welke tekening lijkt er juist helemaal niet op?

 

 

 

Woordspelletjes

 

Er zijn van allerlei leuke woordspelletjes die je met kinderen kunt spelen, hieronder hebben we er een paar voor je neergezet:

  • Zeg geen ja en zeg geen nee
  • Ik zie ik zie wat jij niet ziet
  • Ik ga op rijs en ik neem mee…
  • Kop en staart: éen iemand verzint een woord, de volgende gaat met de laatste letter van het woord een nieuw woord verzinnen. Je kan dit ook met thema’s doen, bijvoorbeeld alleen maar dieren of namen.

 

Bal blazen

 

Bij dit spel heb je pingpongballetjes nodig. Op een groot blad teken je een baan van ongeveer 20 cm breed, met een begin- en een eindpunt. Blazend probeer je de pingpongbal van het begin naar het eind te krijgen, zonder dat de bal buiten de baan komt.

 

Verstoppertje

 

Het kan buiten, maar natuurlijk ook binnen. Ga met je (oppas)kinderen verstoppertje doen. Door het hele huis is het natuurlijk het leukst.

 

Zoek de kleuren

 

Kies een kleur en laat je (oppas)kindje zoveel mogelijk materialen van deze kleur verzamelen. Dit spel is hartstikke leuk voor je peuter of kleuter en je leert ook nog is de kleuren goed kennen.