De meest voorkomende babykwaaltjes

 

Net als dat alle zwangere vrouwen last kunnen krijgen van kwaaltjes, hebben baby’s daar ook last van. Het is vrijwel altijd onschuldig, dus allemaal geen ramp, maar het is toch wat fijner wanneer je weet wat er aan de hand is en wat je er aan zou kunnen doen. Wij hebben daarom de meest voorkomende babykwaaltjes voor je op een rij gezet, lees dus vooral verder!

 

Darmkrampjes

 

Één van de meest vervelende en helaas ook één van de meeste voorkomende babykwaaltjes zijn darmkrampjes. De darmen zijn nog vol in ontwikkeling, dus ze hebben soms moeite met het verwerken van (nieuwe) voeding. Vooral wanneer er door gulzig drinken veel lucht mee komt, kan dit de krampjes veroorzaken. 

Maar wat zou je er nou tegen kunnen doen? Ten eerste kan het helpen om zijn of haar buikje met warme handen te masseren. Verder zijn er bij de drogist middeltjes verkrijgbaar die eventueel kunnen helpen

 

Luieruitslag

 

Dit kwaaltje kan er vaak heel ernstig uit zien, maar het is gelukkig redelijk onschuldig. De oorzaak ervan is irritatie van het billenhuidje door vocht en ontlasting. Vooral tijdens het verschonen kan je baby er veel last van hebben.

 

 

 

Verkoudheid

 

Iedereen, zo ook een baby, wordt wel een aantal keer verkouden. De oorzaak van een verkoudheid is een virus. Je kleine is er dus nog erg vatbaar voor, aangezien het immuunsysteem nog in de ontwikkeling zit. 

 

Verstopping

 

Bij dit kwaaltje gaat het poepen lastig of doet het pijn. Bij de verandering van de voeding moeten de darmen van je kindje weer erg wennen, dit kan resulteren is harde ontlasting en daarmee ontstaan dus verstopping. 

Probeer dus niet te vaak, en niet te grote, veranderingen te brengen in de voeding. Vooral bij flesvoeding komt dit kwaaltje voor. Dit kan komen doordat de verhouding poeder/vocht niet helemaal goed is. Zorg altijd voor voldoende vocht, te weinig vocht zorgt namelijk voor harde ontlasting. 

 

Diarree 

 

Diarree is het andere uiterste van verstopping, maar zeker net zo vervelend. Wanneer je baby meerdere luiers met dunne, waterige ontlasting op één dag heeft, is er sprake van diarree. De oorzaak hiervan is meestal een buikgriepje

Bij diarree is het erg belangrijk om er op te letten dat je kindje niet uitdroogt, hij of zij verliest namelijk erg veel vocht. Let erop dat hij voldoende drinkt, en nog meerdere plasluiers op een dag heeft. 

 

Spruw

 

Je baby heeft een witte tong. Je denkt misschien dat het melk is, maar je merkt dat je het niet weg kan vegen. Ook drinkt je kindje minder goed, en is hij wat prikkelbaarder. De kans is groot dat je baby last heeft van spruw. Dit is een gistinfectie van het mondslijmvlies. Jeuk en pijn kunnen ook optreden, maar het is gelukkig een babykwaaltje die makkelijk op is te lossen. Ga even naar de huisarts, deze kan medicatie voorschrijven en dan is het zo opgelost!

 

Spugen 

 

Je zult ontzettend blij zijn wanneer je baby een goede hoeveelheid heeft gedronken, maar vervolgens wordt de helft weer uitgespuugd. Dit komt vaak voor bij baby’s. Het komt door het te gulzig drinken. Zorg dat je baby wat langer de tijd neemt voor het drinken, en las soms een kleine pauze in. Je kunt ook een speen gebruiken met een kleiner gaatje.