De meest voorkomende ongelukken bij kinderen
Hoe goed je ook op je kind let, een ongeluk zit in een klein hoekje. Een spreekwoord die misschien wel extra voor kinderen van toepassing is. Binnen én buiten de veilige muren van je huis. Je zou het dan ook niet denken, maar met kinderen zit je huis vol gevaren. Bijna 80% van de ongevallen die gebeuren bij kinderen jonger dan 16 jaar vinden thuis plaats. Helaas zijn een extra paar ogen in de rug geen oplossing. Maar we hebben wel een lijstje voor je gemaakt met ongevallen die het meest voorkomen in huis. Zo kun je net nog iets beter op je (oppas)kindje letten.

Brandwonden
Hoe hard je ook je best doet om je huis kidsproof te maken, verbranding komt bij jonge kinderen vaker voor dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan een hete pan, een hete oven of een nét iets te warme kop thee die ze aanraken. Maar kaarsen kunnen ook erg gevaarlijk zijn met kleine kinderen in de buurt. Zorg er daarom zo goed mogelijk voor, dat je alle voorwerpen die brandwonden veroorzaken uit de buurt van je kind houd.
Gebeurt er toch een ongelukje, wat moet je dan doen bij brandwonden? Zorg er in ieder geval voor dat je zelf rustig blijft en je je (oppas)kindje gerust stelt. Houd zo snel mogelijk de verbrande plek onder lauw, zacht stromend water. Wanneer er hete vloeistof mee speelt, trek dan alle kleertjes uit, om te voorkomen dat er plekken onder de kleding verbranden.
Valpartij
Lekker op de (loop)fiets racen of spelen in de speeltuin, en dan boem! Je kind is gevallen en de pret is voorbij. Een valpartij bij kinderen komt erg vaak voor, maar vaak is een liefdevolle kus al voldoende. Is er toch wat meer aan de hand? Zorg er dan wel voor dat je het goed behandeld!
Is er een lelijke schaafwond ontstaan? Bijvoorbeeld op de knie of de arm, zorg er dan voor dat je de wond goed schoonmaakt om een ontsteking te voorkomen. Pleister of verbandje er op en voilà, zo goed als nieuw.

Verstikking
Kleine kinderen stoppen alles wat ook maar binnen hun handbereik is in hun mond. Sleutelhangers, munten en speelgoedblokjes, alles kan in hun ogen naar binnen. Dit is niet alleen gevaarlijk bij voorwerpen, maar ook bij eten. Een groot stuk brood of fruit kan bijvoorbeeld vast komen te zitten in de luchtpijp.

Vinger tussen de deur
Je zult zeker niet de eerste ouder/oppas zijn die dit overkomt. Of het nu is omdat je kleine ontdekkingsreiziger plotseling achter je staat toen je op het punt stond de deur dicht te doen, of omdat een broer of zus plotseling de deur sloot tijdens het spelen. Een vinger tussen de deur doet zeker pijn, tip: met een deurbeveiliger kun je de pijn voorkomen.
Maar wat doe je nou bij een vinger tussen de deur? Je kunt het beste je (oppas)kind voorzichtig meenemen en zijn of haar handje onder de kraan houden. Ook is het een optie om ijs in een doek te wikkelen en tegen het vingertje aan te houden.