De ultieme tips voor het douchen met je baby 

 

 

Wat super belangrijk is voor een baby is huid op huidcontact, en dit kan je natuurlijk heel goed bereiken door samen lekker onder de douche te gaan. Wanneer je dit nog niet eerder hebt gedaan, kan de eerste keer misschien toch een beetje spannend zijn. Je wilt dat kleine lijfje tenslotte op de juiste manier vasthouden, en bijvoorbeeld ook onder de goede temperatuur. Met de tips die je hieronder kunt lezen wordt de eerste douche samen zeker een succes!

 

Teamwork

Douchen met een baby kun je gemakkelijker maken wanneer er iemand helpt, dit kan natuurlijk je partner zijn maar ook iemand anders die thuis is. Jij kan al lekker onder de warme douche gaan staan, en de ander zal je het kindje aangeven. Andersom, wanneer je klaar bent, kun je het kindje weer afgeven. Op deze manier gaat het een stuk gemakkelijker!

 

 

Alleen: de ultieme tips

Alleen douchen met een baby kan natuurlijk ook, maar probeer het dan wel goed voor te bereiden. Wij hebben een aantal tips voor je, zodat er niks mis kan gaan:

 • Leg alle spullen die je nodig hebt al klaar op de badkamer, denk hierbij bijvoorbeeld aan: een hydrofiele doek, luier, een omslagdoek, schone kleren, maar vergeet vooral ook niet je eigen spullen!
 • De temperatuur op de badkamer moet prettig zijn, dat is zo rond de 20 graden. Hierdoor zal je kindje niet te snel afkoelen na het douchen. Je kunt ook de kleertjes op de verwarming even laten opwarmen!
 • Leg een aankleedkussen op de grond van de badkamer, op deze manier kun jij je aan- en uitkleden terwijl je kindje veilig ligt.
 • Kleed als eerste jezelf uit en daarna pas je baby
 • Zorg ervoor dat je de douche alvast aanzet, zodat je er onder kunt stappen wanneer de temperatuur al helemaal goed is.
 • Ben je klaar met douchen? Leg je baby op het aankleedkussen en wikkel hem of haar lekker warm in. Na het afdrogen kun je je baby nog insmeren met babyolie.

 

 

Hulpmiddelen bij het douchen

Om het douchen nog wat prettiger en makkelijker te maken zijn er een aantal hulpmiddelen die je kunt aanschaffen. Het is zeker niet noodzakelijk, maar het is altijd handig!

 • Baby shower glove: dit item is een badstoffen douche handschoen voor je hele onderarm. Het zorgt ervoor dat je baby niet langzaam uit je hand glijdt.
 • Douchekruk: is het fijn om te zitten tijdens het douchen met je baby? Dan is dit een goede oplossing. Dit is ook erg handig wanneer je een wat zwaardere baby hebt.
 • Antislipmat: tegen de gladheid onder de douche, en om uitglijding te voorkomen, is het slim om aan antislipmat aan te schaffen.
 • Waterschoenen: een ander manier om uitglijden te voorkomen is door het gebruik van waterschoenen. Gebruik vooral geen slippers! Deze kunnen zich vastzuigen aan de vloer waardoor er een valgevaar ontstaat. 
 • Douche draagdoek: wil je je handen graag vrij hebben? Dan is een speciale draagdoek voor onder de douche ideaal!