Een kinder escape room thuis - zo doe je dat!

 

Ha, heel leuk zo een kinder escape room thuis, maar HOE DAN? We begrijpen dat het nogal overweldigend kan zijn, om te beginnen aan de bouw van een eigen kinder escape room. Daarom leggen wij je hier het totale stappenplan uit, inclusief gave opdrachten! 

Zo kun jij straks bij het volgende kinderfeestje de show stelen met jullie creatie. Of gebruik dit stappenplan juist om je kinderen lekker bezig te laten zijn, zodat ze zich niet zo hoeven te vervelen. Hoe dan ook, een kinder escape room thuis is 100% fun!

 

Stappenplan voor een kinder escape room thuis

 

 

1. Er was eens...


De allereerste stap voor een escape room is natuurlijk het verhaal. Waarom is de kamer op slot? Of waarom worden we opgesloten? Kortom, wat is het verhaal?

Een goede escape room staat of valt met een goed verhaal. Oftewel storytelling. Start daarom eerst met het verhaal. Zijn jullie spionnen? Of juist detectives? Of verdwaalde vrienden? 

Wat zoeken jullie? Een schat? Een sleutel? Een code?

En waarom is dit zo belangrijk? Hangt de veiligheid van de wereld er vanaf? Of moet er een bom ontmanteld worden die op ontploffen staat? 

2. Creƫer de puzzels


Het tweede belangrijke gedeelte van een goede escape room, zijn de puzzels. Als je aan een escape room denkt, weet je misschien niet meteen wat voor een puzzels je kan maken. 

Daarom hebben wij hier een hele handige link vol met simpele huis,tuin- en keukenpuzzels die je zelf kunt maken. Van onzichtbare inkt tot aan geheimtaal. Het staat allemaal uitgelegd in dit blogartikel!

Heb je wat minder tijd om te knutselen? Dan is het ook leuk om oud Hollandse spelletjes te verwerken, zoals bijvoorbeeld koekhappen of geblinddoekt een parcours afleggen. Of wat dacht je van spijkerpoepen. Maar in plaats van een spijker hangt er een magneet aan waarmee je iets uit de fles kunt tillen. 


3. Bedenk een leuke prijs


Hoewel iedere spelletjesfanaat een escape room al erg leuk lijkt, is het natuurlijk nog leuker als er een prijs aan verbonden zit. 

Is de bom die op ontploffen staat bijvoorbeeld eetbaar? Of krijg je aan het eind een diamant? Alles is mogelijk, maar maakt de spelers net wat fanatieker! 

4. Hints en helpen


Voordat de escape room begint is het ook belangrijk om na te denken over hints en hulpvragen. Zet je overal laptops neer zodat je kunt meekijken? Stuur je Whatsapp berichtjes als het helemaal verkeerd gaat? Of ben je er de hele tijd bij? Als een soort geest die af en toe spreekt? Alles is mogelijk! Maar wel goed om alvast over na te denken. 

5. Plan de route


In een escape room rent iedereen altijd alle kanten op en probeert van alles. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met een bepaalde "route". Welke stappen moeten achter elkaar genomen worden om tot een conclusie te komen? 

Verstop bijvoorbeeld een puzzel in een kast en zorg ervoor dat ze via het geheimschrift achter het woord "kast" komen. Dan weten ze dat ze erna in de kast moeten zoeken naar de volgende opdracht. 

Zo weet je zeker dat alle spellen gedaan worden en dat er niets vergeten wordt. 

6. Spelen maar!


Het allerleukste moment is eindelijk daar! Je kunt de escape room gaan spelen. Maak groepjes en houd een klassement bij. Wie is er het snelste? 

Veel speelplezier!