Knutselen voor Pasen met kinderen

 

Ben jij al klaar om Pasen te vieren? Nee, hè. Er mist nog een mooi, zelf geknutseld paasmandje voor alle heerlijke chocolade eitjes die er gevonden gaan worden. In deze blog delen we een leuke knutseltip voor Pasen om samen met je (oppas)kinderen te maken. Deze activiteit is wat moeilijker en daarom geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Het is wel handig als papa's en mama's of oppassers een handje helpen. Sommige stukjes zijn nogal lastig. 

Wil je liever een video kijken? Onder aan dit blog staat de video die wij in samenwerking met Marjolein van Durftestempelen hebben gemaakt. Hier legt Marjolein haarfijn uit hoe je dit mandje kunt maken. 

Laten we beginnen!


Benodigdheden voor het paasmandje

Voor deze activiteit heb je weinig spullen nodig. Waarschijnlijk heb je alles al in huis. 

  • Knutselpapier in je lievelingskleuren (ons knutselpapier met lentethema komt van de Hema)
  • Prittstift of lijm
  • Een schaar
  • Een liniaal

Hoe start je? 

Trek rechte, horizontale lijnen op je papier. 


Kies twee of drie kleuren papier uit die je erg mooi vindt. Leg je papieren horizontaal neer en pak een liniaal. Zet iedere 3 cm een streepje en doe dit vervolgens ook aan de andere kant. Nu is het tijd om tussen deze streepjes een rechte lijn te trekken. 

Het resultaat als je alles uitgeknipt heb

Knip vervolgens lange repen langs je getekende lijn. Je krijgt nu allemaal losse linten in verschillende kleuren.

Vlechten

Tijd voor de volgende stap. Leg 3 linten verticaal neer op de tafel. Je kunt kiezen om het in één kleur te doen. Of in twee kleuren zoals wij gedaan hebben. Wil je er echt iets kleurrijks van maken? Dan kun je het natuurlijk ook met drie verschillende kleuren maken. 

Pak vervolgens weer 3 nieuwe linten en leg deze horizontaal, in het midden van de andere linten, naast elkaar. Vervolgens ga je deze linten door de andere linten heen vlechten. Je begint met het bovenste lint eerst eroverheen te doen, dan eronder door en vervolgens weer eroverheen. 

Het tweede lint doe je eerst onderdoor, dan eroverheen en vervolgens weer eronderdoor. 

Het derde lint do je weer zoals het eerste lint. Eerst erboven, dan eronder en erna weer erboven. 

Als het goed is, krijg je een soort vlechtwerk en zijn alle linten met elkaar verbonden. 

  • Tip om het gemakkelijker te maken: plak alle linten vast, zodat ze niet meer kunnen verschuiven.

Omdraaien

Als je alles vastgeplakt hebt en een mooi, gevlochten vierkant hebt, is het tijd om je kunstwerk om te draaien. Zet nu alle randen omhoog waarvan je het buitenste lint hebt. Dat ziet er dan zo uit als op de foto. 

Pak vervolgens een nieuw lint en vlecht deze weer door de hoogstaande linten heen. Probeer er weer voor te zorgen dat je linten mooi in het midden uitkomen. 

Vervolgens ga je het hele vierkant rond. Als je lint tekort is, kun je een nieuw lint eraan vast lijmen. Zo krijg je een extra lang lint. Als je aan het eind van je vierkant wat lint overhebt, kun je deze proberen weg te werken in de binnenkant of afknippen. 

Als je de eerste rij af hebt, is het tijd om de tweede rij te maken op dezelfde manier. 

Netjes wegwerken

Je zult niet je hele hoogstaande lint gebruiken. Daarom kun je deze op het einde naar binnen vouwen om zo een mooi recht randje te creëren voor je mandje. 

Mandje afmaken

Je hebt nu de basis van je mandje af. Hierna is het tijd om je kunstwerk compleet te maken. Pak er nog twee linten bij en vouw deze dubbel. Plak vervolgens deze linten aan de binnenkant van je mandje. Elk uiteinde aan een kant. Je mandje heeft nu ware hengsels. 

Daarnaast is het natuurlijk leuk om je mandje te versieren met leuke paasaccessoires. Wij hebben in dit voorbeeld gebruik gemaakt van een klein blaadje met Vrolijk Pasen erop. 

De belangrijkste stap

Tijd om je mandje een mooi plekje te geven!

Als je klaar bent, volgt de allerbelangrijkste stap. Het vullen van je mandje met chocolade eitjes! 

Geniet ervan! En natuurlijk fijne Paasdagen gewenst vanuit De Oppaslijn!

Paasmandje maken met kinderen - de uitlegvideo