Levenslessen uit Disney films

 

Levenslessen halen uit Disney films, is dat echt mogelijk? Ja! Naast de magie, de leuke liedjes, de vrolijke kleuren en de karakteristieke hoofdpersonen bevatten de Disney films ook belangrijke levenslessen. Gebruik de Disney magie in je voordeel!

Disney als gespreksstarter

Disney verpakt in iedere film belangrijke levenslessen in een kleurig en begrijpelijk jasje voor kinderen. Zo zijn de situaties heel gemakkelijk om te buigen naar de leefwereld van je eigen kind.  

Om je op weg te helpen, hebben we hieronder wat tijdloze klassiekers en populaire nieuwe films voor je onder de loep genomen. En alvast de belangrijkste boodschap eruit gehaald.  

Frozen

In 2013 (ja zolang geleden al) was daar opeens de nieuwste Disneyhype genaamd Frozen. Een prinses met superkrachten die worstelt met het anders zijn. Ze is anders, valt op en moet dit accepteren. In de film zie je hoe ze moeite heeft om zichzelf te accepteren en hoe ze steeds meer afstand neemt van haar geliefde en vrienden. Ze trekt zich terug in haar ijskasteel. In het begin is ze erg ongelukkig, maar langzaam maar zeker begint ze zichzelf en haar bijzondere krachten te accepteren. En er zelfs van te houden. Als ze zichzelf eindelijk accepteert, volgt haar omgeving eigenlijk direct. 

Vertalen naar de leefwereld van je kind

Ook jouw kinderen zullen worstelen met ‘anders zijn’. Als ouder weet je dat ieder mens uniek is en iets unieks toevoegt aan de wereld. Voor je kind is dit echter nog moeilijk te accepteren. Als kind wil je erbij horen en veel vriendjes hebben. Als dit niet het geval is, is dit erg pijnlijk. Daarom is het voor kinderen belangrijk om al jong te leren om jezelf te accepteren zoals je bent én vooral om trots te zijn op wie je bent en wat je uniek maakt.

Als je het moeilijk vindt om dit bespreekbaar te maken of als je ziet dat je kind slecht in zijn vel zit, kijk dan vooral samen naar powervrouw Elza.  

Belle en het beest

Belle is een grootse droomster uit een klein dorpje. Ze wil niets liever dan ontsnappen aan de dagelijkse sleur van haar leven. Dit gebeurt sneller als ze denkt! Als haar vader opgesloten wordt door het beest offert Belle zichzelf op. Zij neemt de plek in van haar vader en woont in het magische huis van het beest waar theekopjes kunnen praten. 
In het begin vindt Belle het afschuwelijk en heeft ze geen klik met het beest. Ze vindt hem eng, afstotelijk en afstandelijk. Totdat ze elkaar beter leren kennen en Belle erachter komt dat achter dat ruige uiterlijk een heel lieve man schuilgaat met een groot hart. Ze wordt verliefd op het innerlijk van het beest en vergeet zijn uiterlijk. 

Belle en het beest in onze wereld

Je voelt hem misschien al aankomen, maar de les die je hieruit haalt is dat ware schoonheid niet gaat om je uiterlijk, maar om je innerlijk en hoe je iemand behandelt. 
Kinderen groeien tegenwoordig op in een digitale wereld, waarin zij op jonge leeftijd al regelmatig geconfronteerd worden met een onrealistisch schoonheidsideaal. Waardoor ze vergeten dat het niet altijd om het uiterlijk gaat, maar juist om een warme persoonlijkheid. 

Finding Nemo

Nemo wil graag zelfstandig en groot zijn en schudt zijn vader af als ze samen onderweg zijn naar school. Nemo gaat op avontuur, verlaat het rif en wordt gevangen door twee duikers die hem in een aquarium zetten. 
Nemo’s vader is extreem verdrietig, maar vastbesloten om zijn zoon te vinden. Hij zet zich over zijn grootste angst heen, weggaan uit het koraalrif en gaat op zoek naar zijn zoon. 

Ondertussen zit Nemo opgesloten in een aquarium waar hij al snel uit wil ontsnappen. De eerste keer mislukt en hij overleeft het bijna niet. Als hij daarna hoort dat zijn vader naar hem op zoek is op open zee doet hij een tweede poging. Deze poging lukt wel! En hij wordt na wat obstakels weer herenigd met zijn vader. 

De les uit deze film

Kinderen kunnen uit deze film een belangrijke levensles leren. Geef nooit op! Ook al is het soms moeilijk en lijkt het onmogelijk, zet dan toch door. Er zullen in het leven meer momenten komen waarbij je even niet weet wat je moet doen. Het is daarom belangrijk om al vroeg te leren dat doorzetten een belangrijke eigenschap is. 


Heel leuk die levenslessen in Disney films, maar hoe pak je dat gesprek aan? 

Zorg dat je zelf meekijkt met je kind. Dan zie je meteen hoe je kind reageert op gebeurtenissen en kun je al tijdens de film vragen hierover stellen. Of situaties uitleggen die misschien niet duidelijk zijn. 

Plan na afloop van de film wat tijd in om met je kind over de film te praten. Wat hebben jullie net gezien?  Herkent je kind dit in zijn omgeving? 
Plaats de film en de lessen in de huidige belevingswereld van je kind. Betrek vriendjes, school of sport. Dan pas kan je kind de vertaalslag maken en er iets van leren. 

En vergeet natuurlijk vooral niet te genieten van de heerlijke magische wereld van Disney!