Dit moet je de eerste keer bespreken met je nieuwe oppas!

 

Het is altijd spannend als een nieuwe oppas voor het eerst komt oppassen. Je kunt al veel spanning wegnemen door je goed voor te bereiden op de komst van de oppas. In dit blog delen wij een handige checklist met onderwerpen die je eerste keer kunt bespreken met de nieuwe oppas.  Zo weet je zeker dat de oppas van alles op de hoogte is en kun jij met een gerust hart de deur uit. En maak je van de eerste keer met de nieuwe oppas een groot succes!

Kinderen

 • Welke activiteiten vinden de kinderen leuk om te doen?  
  Help de oppas al een handje door aan te geven wat je kinderen graag doen en laat meteen zien waar de bordspelletjes liggen of het andere speelgoed ligt. 
   
 • Wat zijn de afspraken omtrent schermtijd?
  Kinderen zullen de oppas altijd even uittesten, daarom is het belangrijk dat jij als ouder alvast aangeeft wat de regels zijn rondom schermtijd. Dan is de oppas voorbereid en kan ze jouw regels volgen. 
   
 • Wat eten de kinderen graag? En wat zijn de regels omtrent snoepen?
  De oppas hoeft natuurlijk niet altijd voor eten te zorgen, maar toch is het handig om te vertellen wat de kinderen graag eten. Zo kan de oppas een gezonde en verantwoorde maaltijd aanbieden. Verder is het goed om aan te geven hoe jullie denken over snoepen en wat wel en niet mag. 
   
 • Wat is de bedtijd? En welke bed rituelen hebben jullie?
  Ook als jullie er niet zijn, is het belangrijk om een ritme aan te houden. Daarom is het goed dat de oppas weet wat de regels zijn omtrent bedtijd. 
  Verder heeft ieder gezin zijn eigen rituelen. Wordt er bij jullie bijvoorbeeld nog een verhaaltje voorgelezen voor het slapen gaan? Of mag je kind nog even zelf lezen? Allemaal handige informatie om te delen. 
   

Huis en huisregels

 • In welke kamers mag er gespeeld worden?
  Het is voor kinderen soms enorm uitdagend om op jullie slaapkamer te gaan spelen als jullie niet thuis zijn. Als jij je hier niet comfortabel bij voelt, is het handig om dit alvast aan te geven bij de oppas. 
   
 • Welke regels moeten er in huis gerespecteerd worden?
  Vinden jullie het fijn dat er geen schoenen gedragen worden binnenshuis? Of mag er na een bepaalde tijd niet meer buiten gespeeld worden? Dit soort regels zijn handig om door te nemen met de oppas. 
   
 • Waar bevinden zich de belangrijke spullen zoals flesjes, luiers, schone kleding en de verbanddoos?
  Als de oppas de eerste keer komt, is het slim om een kleine rondleiding te geven door het huis. Benoem de plekken waar de belangrijkste spullen liggen en vergeet vooral de verbanddoos of EHBO kit niet. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het is wel fijn als de oppas dit dan snel kan oplossen. 
   
 • Hoe werken de apparaten in huis zoals magnetron, oven, televisie etc
  Benoem de werkwijze van de belangrijkste apparaten in huis, zodat de oppas ermee uit de voeten kan. Vergeet ook niet het WiFi wachtwoord te benoemen, zodat de oppas 's avonds als de kinderen slapen aan school kan werken of op haar laptop kan. 
   

Noodgevallen

 • Hoe kan de oppas je bereiken in noodgevallen?
  Het is altijd fijn om een nummer achter te laten waarop de oppas je kan bereiken. De Oppaslijn is actief als achterwacht voor de oppas, maar in geval van nood moet de oppas ook met jou snel contact kunnen opnemen. 
   
 • Wat moet de oppas doen bij medische nood? 
  In het  geval van een levensbedreigende situatie of twijfel zal de oppas natuurlijk altijd 112 bellen, maar wat vind je fijn om te doen als de nood minder groot is? Bespreek dit kort met de oppas, zodat zij ook op de hoogte is. 
   
 • Wat is het nummer van de huisarts of de huisartsenpost?
  Als er iets aan de hand is, wil je niet dat de oppas eerst het nummer moet Googlen, zorg er daarom voor dat deze ergens opgeschreven staat. 
   
 • Waar ligt de zaklamp of kaarsen?
  Je verwacht het natuurlijk niet, maar het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Heb jij een plek waar je een zaklamp of kaarsen bewaart? Vertel dit toch even aan de oppas. Better safe then sorry!
   

Goede voorbereiding is het halve werk voor de nieuwe oppas

Het is een behoorlijke lijst, maar gelukkig is dit alleen de eerste keer! Bij De Oppaslijn werken wij zoveel mogelijk met een vaste oppaskring. Als je het de oppas dus eenmalig hebt uitgelegd, hoef je dit daarna niet meer te herhalen. 

Het is wel handig om de eerste keer wat meer tijd te nemen voordat je de deur uitgaat, zodat je de oppas optimaal is voorbereid en jij erna lekker de deur uit kunt.