een Oppas aan huis nodig?

 

Een oppas aan huis is een kleinschalige vorm van opvang. In dit blog leggen wij precies uit wat een oppas aan huis inhoudt, wat de kosten zijn en welke voor-en nadelen je kunt ervaren.

Wat is een oppas aan huis? 

Een oppas aan huis is kinderopvang bij het gezin thuis. De opvang is vaak kleinschalig, omdat het alleen voor de kinderen van het gezin is. Een oppas aan huis biedt dus veel persoonlijke aandacht aan de kinderen en kan maatwerk leveren waar dat nodig is. 

Wie kan oppas aan huis worden? 

In principe kan iedereen opvang aan huis aanbieden. Een oppas hoeft namelijk geen diploma's te hebben. 
Bij De Oppaslijn stellen wij wel eisen aan onze oppassers. Zo moet een oppas minimaal 16 jaar oud zijn en minimaal 1 jaar ervaring als oppas. Daarnaast kijken wij uitgebreid naar de motivatie van de oppas. Waarom wil de oppas graag oppassen? Alleen de echt gemotiveerde en enthousiaste oppassers komen in ons bestand terecht. Dit onderzoeken wij in ons uitgebreide kennismakingsgesprek

Wat is het uurtarief van de oppas? 

Iedere oppas kan haar eigen uurloon bepalen. De hoogte van het tarief hangt vaak af van verschillende factoren, zoals haar leeftijd, haar ervaring, maar ook haar opleiding. Bij De Oppaslijn hebben wij bijvoorbeeld veel oppassers die een pedagogische opleiding volgen. In deze opleiding krijgen zij veel pedagogische/opvoedkundige kennis en lopen ze vaak stage bij een kinderdagverblijf of andere vormen van opvang. Hierdoor hebben deze oppassers veel ervaring met verschillende leeftijdscategorieën en al veel ‘vlieguren’ gemaakt. 

Belangrijke vuistregel

Een oppas heeft altijd recht op het minimumloon. 

Het minimumloon in 2020

Praktijk versus minimumloon

In de praktijk kost een oppas gemiddeld tussen de €5 en €10 euro per uur. Waarbij de meeste oppassers tussen de €7 en de €8 vragen. Als de oppas meer oppaservaring heeft op een pedagogische opleiding doet, kan het tarief wat hoger liggen. Je weet dan ook dat de oppas meer pedagogische kennis bezit. Lees meer over het oppas uurtarief. 

Onderhandelen

Als ouder heb je altijd de mogelijkheid om te onderhandelen over het tarief van de oppas. Zo kun je bijvoorbeeld werken met een avondtarief of tot een lager uurtarief overeenkomen, omdat je een hele dag oppas afneemt. 

Kinderopvangtoeslag oppas aan huis

Als je een oppas hebt zonder relevant pedagogisch diploma of een oppas die zich niet heeft aangesloten bij een geregistreerd gastouderbureau, dan kom je niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. 

Toch, kan een oppas aan huis soms toch een voordeliger uitpakken dan een BSO of gastouder. 

  • Een oppas aan huis betaal je alleen voor de gewerkte uren. Bij een BSO of kinderopvang betaal je per blok. Ook als je de kinderen al vroeg ophaalt.
  • Een oppas aan huis betaal je een uurtarief ongeacht het aantal kinderen. Bij een BSO, kinderopvang of gastouder betaal je per kind. Dus bij 2 of 3 kinderen kan een oppas al voordeliger uitpakken.


Daarnaast heeft een oppas aan huis nog veel meer voordelen, zoals de de persoonlijke aandacht voor je kinderen. En het normale leven kan doorgaan, ook als jij niet thuis bent. Sportclubjes op je werkdagen zijn dus geen probleem meer. 

Oppas aan huis bij De Oppaslijn

Bij De Oppaslijn werken wij uitsluitend met oppassers aan huis. Wij bieden vaste oppas aan huis aan. Maar ook een avond oppas of weekend oppas. En een spoed oppas als je dit nodig hebt. Ben je benieuwd welke oppassers uit ons bestand bij jou kunnen oppassen? Meld je dan gratis aan