Het oppas uurtarief in 2020

 

Een van de belangrijkste vragen bij een nieuwe oppas aan huis is toch wel: “Wat is het oppas uurtarief?”.  Om je op weg te helpen lichten wij in dit blog het minimumloon toe en delen wij het gemiddelde oppas uurtarief bij De Oppaslijn. Ook leggen we je uit waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe oppas een voorstel doet voor een uurtarief. 

Het minimumloon voor een oppas

Als je het uurtarief van een oppas gaat bepalen, is het goed om te weten dat iedere oppas wettelijk recht heeft op het minimumloon. Een oppas kost dus minimaal €3,72 per uur. 

Minimumloon 2020

Andere factoren die meetellen

Het minimumloon is gebaseerd op de leeftijd van de oppas. Toch zijn er ook nog andere factoren om rekening mee te houden. 

 • Hoeveel jaar ervaring heeft de oppas? 
  Een oppas die 3 of 4 jaar ervaring heeft als oppas zal een hoger uurtarief vragen dan een oppas die net begint.
   
 • Welke opleiding volgt de oppas of heeft de oppas afgerond?
  Bij De Oppaslijn hebben de meeste oppassers een pedagogische achtergrond. Dit betekent dat zij een opleiding doen tot pedagogisch medewerker, pedagoog of sociaal pedagogische hulpverlener. Op MBO, HBO of WO niveau. Deze oppassers worden dus dagelijks geschoold in pedagogiek en opvoedkunde. Daarnaast lopen ze regelmatig stage bij kinderdagverblijven, BSO's of andere vormen van opvang. Deze oppassers hebben naast hun ervaring als oppas dus veel extra pedagogische kennis die zij weer kunnen inzetten tijdens het oppassen. Deze oppassers vragen daarom een iets hoger tarief. Maar je krijgt er ook meer voor terug!
   
 • Welke extra taken voert de oppas uit?
  Brengt de oppas de kinderen wekelijks naar de sportclubjes met haar eigen auto? Of komt de oppas wat eerder om alvast jullie huis schoon te maken? Of maakt de oppas iedere week een gezonde maaltijd voor je gezin, zodat jij alleen nog maar hoeft aan te schuiven? Dit soort extra taken kunnen van invloed zijn op het uurloon van de oppas. 

  Als de oppas bijvoorbeeld veel extra kilometers maakt, kan het fijn zijn om reiskostenvergoeding af te spreken. Taken als schoonmaken of koken horen ook niet in de standaard taakomschrijving van een oppas daarom kun je als waardering je oppas wat extra betalen voor deze bijkomende taken. 
   

Rekenvoorbeelden

Anne is 16 jaar en kan  's avonds en in het weekend oppassen. Ze zit nog op de HAVO en mag van haar ouders tot maximaal 23:00 uur oppassen. Ze heeft bij vrienden van haar ouders al sinds haar 14e opgepast en vraagt nu bij een nieuw, onbekend gezin €5,50 voor het oppassen. 

Annet is 20 en studeert Pedagogiek aan de Hogeschool. Gedurende haar opleiding vergaart ze veel kennis over pedagogiek en opvoedkunde. Daarnaast loopt ze ook stage bij een kinderdagverblijf. Annet heeft naast haar opleiding overdag tijd om op te passen en vraagt daarom €9 per uur.

Eva is 63 en trotse oma. Ze vindt het heerlijk om op haar kleindochter te passen en dat smaakt naar meer. Daarom is Eva op zoek gegaan naar een extra oppasgezin. Ze gaat nu een keer per week oppassen bij een gezin in de buurt met 3 kinderen. Eva komt iets vroeger naar het oppassen, zodat ze alvast wat kan opruimen of even een wasje kan draaien. Eva vraagt €12,50 voor het oppassen en die extra klusjes doet ze er graag bij. 

Gemiddelde oppas uurtarief in Nederland

In Nederland betalen ouders gemiddeld €7,40 aan de oppas in 2020. 

Op zoek naar een oppas?

Ben jij op zoek naar een oppas? Kijk dan eens in je omgeving of er een oppasmeisje beschikbaar is. Misschien zelfs wel al in je straat? Heb je zelf geen tijd om op zoek te gaan naar een oppas? Of wil je de garantie dat de oppas betrouwbaar en gescreend is? Meld je dan gratis aan bij De Oppaslijn. Wij koppelen jou persoonlijk aan een van onze gescreende oppassers en staan achter de schermen altijd voor je klaar.