Slaaptips voor je (oppas)kindje met warm weer

 

baby lying on inflatable ring

 

Het is alweer een maandje zomer en de temperaturen zijn al hoog opgelopen. Het is langer licht en goed weer voor leuke, gezellige avonden met barbecues en visite, en laten we de vakantiereizen en dagjes uit ook niet vergeten! Heerlijk natuurlijk, maar de drukke dagen met hoge temperaturen hebben wel effect op je (oppas)kindje. Zowel het energieniveau als het slaapgedrag kan gaan veranderen. Dit geldt voor bijna iedereen, dus voor zowel kleine baby’s als oudere kinderen. Daarom is het tijd voor een aantal zomerse slaaptips:

 

Ten eerste is het best wel belangrijk om dezelfde bedtijden zoveel mogelijk aan te houden. Het kan misschien heel gezellig zijn in de avond, en je kind lijkt nog veel energie te hebben, maar dan nog is het verstandig om hem of haar gewoon naar bed te doen. Een vaste bedtijd is namelijk voorspelbaar en zorgt ervoor dat je kind gemakkelijker in slaap zal vallen en ook blijft slapen. Natuurlijk kan af en toe een avondje wel een beetje worden afgeweken, maar hou zo veel mogelijk, wanneer het kan, de vaste bedtijd aan!

 

Ten tweede kan het slim zijn om (zon)licht te minimaliseren voor het slapen. Teveel (zon)licht voor het slapen zorgt ervoor dat er minder melatonine in het lichaam wordt aangemaakt. Deze stof is erg belangrijk voor de slaap. Als je jouw kind 30-60 minuten voordat het naar bed gaat rustige activiteiten laat doen, in een niet al te lichte omgeving, kan het de slaap bevorderen. 

 

Verder kan het ook helpen om je (oppas)kindje veel buiten te laten spelen. Frisse buitenlucht kan een goed middel zijn voor een goede nachtrust, en ze raken met het spelen ook nog wat energie kwijt. Pas wel erg op met de zon. Ga zo veel mogelijk naar de schaduw, en verder smeren, smeren, smeren! Je kunt ook de activiteiten goed aanpassen aan de temperatuur. Benieuwd naar een aantal leuke activiteiten? Bekijk hier onze blog voor de leukste activiteiten in de vakantie.

 

girl in pink and white floral dress riding on swing during daytime

 

 

Ook is het verstandig om geen slaapjes over te slaan. Met name in de vakantietijd heb je nog wel eens een aantal drukke dagen. Een dagje weg, visite op bezoek, een leuk feestje. Er is niet altijd ruimte voor een ochtend- en/of middagslaapje. Het is dan toch verleidelijk om een dutje over te slaan, maar dit wordt niet geadviseerd. Slapen overdag is voor sommige kinderen, in het bijzonder kinderen tot en met 3 jaar, echt wel nodig. Voor hen is het een rustmomentje die erg belangrijk kan zijn.

 

Als laatste, iets wat misschien wel het meest logisch is,, is de tip om het zo koel mogelijk te houden. Laat zo weinig mogelijk zonlicht de slaapkamer inkomen. Doe de ramen dicht en het beste is om  nog de airco aan te doen als het mogelijk is. Tijdens het slapen kan er nog een ventilator aan, maar hoe fijn het ook is, richt deze absoluut niet op uw (oppas)kind! De ventilator kan ook helpen om het geluid van buiten een beetje te dempen. Verder natuurlijk niet te veel kleding aan als het erg warm is, en slaaplekker! 

 

baby wearing sleeper suit