
Ontdek de achterliggende betekenis van de tekening van je kind
Heb jij ook zo een kleine Picasso in huis? Een kindje wat uren (of minuten) kan besteden aan kleuren en kliederen? Het lijkt een nuttige tijdsbesteding, maar er zit vaak meer achter zo een tekening dan je op het eerste moment denkt. Vandaag duiken we met deze blog in de betekenis van de tekening van je kind.
Verschillende stadia
Krabbelfase
Ieder kind start met de krabbelfase. Deze fase duurt tot ongeveer het derde levensjaar. In deze fase zijn kinderen vooral druk aan het krassen op het papier en soms ook op de tafel of op de muur. Ze beseffen nog niet wat hun tekenvlak is en dat een tafel geen onderdeel meer is van het tekenvel. Er zit in deze fase nog geen structuur of plan achter de tekening.
Herkenningsfase
Vanaf het derde levensjaar gaat het kind over naar de herkenningsfase. Deze fase duurt tot het kind ongeveer vijf is. In deze fase gaan de kinderen steeds bewuster tekenen. Zo gebruiken ze heel bewust nog maar een deel van het blad en oefenen ze met realistische vormen, zoals cirkels en vierkanten.
In deze fase worden ook de eerste mensen getekend. Alhoewel je nog wel wat verbeeldingskracht nodig hebt om er een mens in te herkennen. De poppetjes die getekend worden, worden ook wel ‘koppoters’ genoemd. Deze poppetjes bestaan vaak uit twee rondjes op elkaar (het hoofd en de romp) en vier streepjes (armen en benen). Daarnaast zul je steeds meer terug zien uit de omgeving van je kind. Huisdieren worden getekend of bloemen die jullie tegenkomen onderweg naar huis.
Schematiseringsfase
Vervolgens komt je kind in de schematiseringsfase terecht. Deze duurt tot ongeveer het zevende levensjaar. In deze fase worden de mensen op de tekening van je kind steeds realistischer. De poppetjes krijgen haar, een nek en de armen zijn korter dan de benen.
Realistische fase
En daarna belandt je kind in de laatste fase, de realistische fase. Deze duurt de rest van de basisschooltijd. In deze fase worden kinderen zich steeds bewuster van de buitenwereld en wat er van hen verwacht wordt. Hierdoor tekenen ze minder vrij en meer ‘op commando’ of wat hun leeftijdsgenootjes tekenen.
Kleurgebruik
De verschillende tekenfases zijn natuurlijk heel interessant, maar wat vertellen kinderen je nu eigenlijk met hun tekening? Een deel van de antwoorden kun je vinden in hun kleurgebruik. Het is wel belangrijk om hierbij te vermelden dat een kind in de eerste tekenjaren nog niet bewust is van kleur en kleurgebruik. Ze pakken dan de kleuren die er voorhanden zijn. Pas vanaf vier jaar wordt je kind zich bewust van de verschillende kleuren en spelen kleuren een belangrijke rol in de tekening.
Rood
Als kinderen de kleur rood gebruiken kan dit staan voor enthousiasme, warmte en levendigheid. Maar ook voor gevaar of een roep om hulp. Dit hangt af van de leefsituatie, als het kind in een onveilige omgeving opgroeit, kan rood dus een duidelijk signaal voor hulp zijn.
Blauw
Kinderen die veel met de kleur blauw tekenen kunnen daarmee aangeven dat zij in de knoop zitten met zichzelf. Blauw is voor kinderen een kleur die negatieve gevoelens uit.
Geel
Als je kind verbazingwekkend veel geel gebruikt in zijn tekeningen, dan kan dit wijzen op veel energie of overactiviteit. Het gele kleurgebruik moet dus opvallen.
Zwart
Tekent je kind veel met zwart? Dan kan het zo zijn dat het ergens mee zit. Merk je dus dat je kind teruggetrokken is en veel met zwart tekent, dan kan het aan te raden zijn om een gesprekje aan te knopen.
Vormen
Naast kleur hebben ook vormen een achterliggende boodschap. Hieronder bespreken we kort de belangrijkste vormen en hun betekenis.
Cirkel
Als je kind vroeg een cirkel kan tekenen, is dit erg positief. Dit betekent namelijk dat de fijne motorische ontwikkeling goed verloopt.
Kruizen
Zie je opeens veel kruisingen of kruizen voorbij komen in de tekening van je kind? Dan betekent het dat je kind in een nieuwe fase beland is, namelijk de fase van het keuzes maken.
Driehoek en vierkant
Het tekenen van een driehoek en een vierkant zijn vaak moeilijke vaardigheden. Ze bestaan namelijk uit meerdere onderdelen die aan elkaar vastgemaakt moeten worden. Als je kind een mooie, strakke driehoek of vierkant kan tekenen, is deze dus al ver in zijn motorische ontwikkeling.
En nu aan de slag!
Je hebt inmiddels inzicht gekregen in de verschillende stadia van kindertekeningen en de betekenis achter kleuren en vormen. Nu is het dus tijd voor jou om aan de slag te gaan en te kijken wat jij uit de tekeningen van je kind kunt halen. Veel plezier met deze ontdekkingsreis!