Hoe overleef je thuiswerken met kinderen? 

 

Het blijft lastig, thuiswerken met je kind(eren) om je heen.  Het lijkt bijna onmogelijk om echt iets voor elkaar te krijgen. Toch, is het de laatste maanden onze realiteit geworden. Hoe zorg je ervoor dat je zo effectief mogelijk thuiswerkt? En hoe leg je op een laagdrempelige en speelse manier aan je kinderen uit dat je soms echt even geconcentreerd moet werken? In deze blog lees je handige tips om het thuiswerken draaglijk te maken. 

Je eigen (afgezonderde) werkplek

Als je aan de keukentafel gaat werken is het voor je kinderen heel onduidelijk dat je niet gestoord mag worden. Je bent toch in de kamer? Waarom mag ik dan niet praten? Of dingen vragen? Probeer daarom, als het mogelijk is, je eigen werkplek te creëren. Door bijvoorbeeld een kleine tafel en stoel in je slaapkamer te zetten. Door je af te zonderen, zijn je kinderen zich minder bewust van je aanwezigheid en zullen ze minder vaak een beroep op je doen. 

Efficiënter werken

Thuiswerken met kinderen staat gelijk aan kortere werkdagen. Jij weet ook dat je niet 8 facturabele uren kunt maken als je thuis bent met de kinderen. Daarom is het belangrijk om je dagen efficiënt in te delen. 

 • Start iedere dag met een dagplanning
   

Verdeel je taken onder in de prioriteitenmatrix van Eisenhouwer. Belangrijke taken die dringend zijn krijgen voorrang op belangrijke taken die niet dringend zijn. De onbelangrijke, maar dringende taken en de onbelangrijke niet-dringende taken komen pas daarna. Zo creëer je overzicht en een planning voor jezelf. Je ziet in een oogopslag wat vandaag écht af moet zijn en wat doorgeschoven kan worden naar morgen. 

Prioriteitenmatrix van Eisenhouwer
 • Een vast moment voor je mail

  Je mail is de grootste tijdvreter. Daarom is het belangrijk om deze op gezette tijden te bekijken en verder zoveel mogelijk links te laten liggen. Voordat je het weer verzand je in de stapel e-mails en vliegen de uren voorbij. Zonde van jouw kostbare werkuren. Start daarom je dag met de belangrijkste taken en kijk pas aan het einde van de dag naar je mail. Dan weet je zeker dat  je prioriteitenlijst al af is. 
   
 • Telefoon op vliegtuigstand en mailnotificaties uit

  Er is al genoeg afleiding om je heen, zorg er daarom voor dat je gefocust kunt werken door je mobiel op vliegtuigstand te zetten en je mailnotificaties uit te zetten.  Als je iedere keer een envelopje ziet oppoppen, zorgt dit voor afleiding en voordat je het weet, ben je weer in je Postvak In gedoken terwijl er een belangrijke deadline op je wacht.

 

Stoplichtsysteem

Kun jij niet op een aparte plek werken? Of staan je kinderen alsnog vaak aan je bureau. Dan kan het heel zinvol zijn om te werken met een stoplichtsysteem. De verschillende kleuren van het stoplicht hebben allemaal een andere betekenis. Rood betekent dat je nu écht niet gestoord mag worden, terwijl groen betekent dat ze binnen mogen komen of iets mogen vragen. Oranje betekent dan weer dat ze alleen moeilijke of speciale vragen mogen stellen. Kinderen zijn het stoplicht vaak al gewend van school en weten daardoor precies wat de kleuren betekenen.  

Stoplichtsysteem om thuis te werken met kinderen

Plan bewust tijd in voor je kinderen

Geef je kinderen iets om naar uit te kijken, zoals bijvoorbeeld samen lunchen. Neem hier echt even de tijd voor en maak het speciaal. Bak bijvoorbeeld samen pannenkoeken of ga even buiten wandelen. Voor je kinderen zijn dit de momentjes waar het om gaat. Even wat onverdeelde aandacht. Zorg dus dat je telefoon uit staat en dat je collega's op de hoogte zijn dat je nu aan het lunchen bent. Dan kunnen jij en je kinderen erna weer ieder aan de slag met jullie eigen taken. 

Thuiswerken met een oppas

Wat ons betreft natuurlijk de beste optie. Een oppas aan huis is het aanspreekpunt voor je kinderen en kan heerlijk met ze spelen terwijl jij aan het werk bent. Zo kun jij je zonder schuldgevoel terugtrekken. 

Voordelen van een oppas aan huis

 1. Er is altijd een aanspreekpunt voor je kinderen
 2. Iedereen weet waar hij aan toe is, omdat de oppas er is
 3. Er wordt heerlijk gespeeld met je kinderen terwijl jij aan het werk bent
 4. Je hoeft je niet schuldig te voelen, omdat je kinderen alle onverdeelde aandacht krijgen
 5. Iets langer doorwerken? Dat is geen probleem. De oppas kan alvast beginnen met koken!

Wil jij ook een oppas boeken? Om thuis te werken of als naschoolse opvang? Meld je dan gratis aan bij De Oppaslijn

Balans

Voel je vooral niet schuldig naar je werk of je kinderen. Je doet er alles aan om beide werelden goed te balanceren. En dat doe je super goed! Ben dus vooral trots op jezelf als thuiswerkende ouder en zoek voor jezelf een gezonde balans tussen thuiswerken en thuis zijn voor je kinderen.