Wat moet je doen als je baby koorts heeft?
Kwaaltjes bij een baby zijn altijd lastig te herkennen en te behandelen als je niet precies weet wat er aan de hand is. Een baby kan je tenslotte niet laten weten waarom hij of zij nou eigenlijk huilt. Zo kunnen baby’s koorts hebben zonder dat je het in eerste instantie door hebt, maar op een gegeven moment moeten toch wel de alarmbellen af gaan. En wat moet je dan doen? In bed leggen? Of naar de huisarts? Door dit blog te lezen krijg je hopelijk een beter idee wat er aan de hand is met je kleine en wat je het beste kunt doen.

Wat is koorts precies?
Bij koorts is er sprake van een verhoging van de lichaamstemperatuur. Bij 38 graden of hoger wordt er gesproken van koorts. Dit is lang niet altijd iets om je zorgen over te maken, het betekent namelijk dat het lichaam tegen een ziekteverwekker aan het vechten is. Dit is vaak een kinderziekte of een onschuldig virus. Koorts komt vooral bij kinderen onder de 5 jaar regelmatig voor. Dit komt omdat het afweersysteem nog in ontwikkeling is en er nog geen goede weerstand is opgebouwd.
Hoge koorts
Heeft je (oppas)kindje nou 40 graden koorts, dan is het niet meteen iets om je zorgen over te maken. De hoogste van je koorts zegt namelijk niks over de ernst van een ziekte. Ook is hoge koorts niet schadelijk. Zorg ervoor dat je kindje de warmte kwijt kan, en nog komt koorts vrijwel nooit boven de 41 graden.

Temperatuur meten bij je baby
Heb je nou het idee dat je kindje koorts heeft? Dan is het belangrijk om als eerste stap de temperatuur van hem of haar op te meten. Dit kun je het beste doen via de anus, dit is namelijk de meest betrouwbare manier. Zorg er voor dat je wat billen crème of vaseline op het puntje van de thermometer smeert, zodat het minder vervelend is voor je baby.
Wat moet je doen bij koorts?
Koorts gaat altijd vanzelf weer over, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het voor jezelf en je kindje wat rustiger te maken:
- Zorg dat je baby de warmte kwijt kan: zorg ervoor dat hij of zij luchtige kleding draagt en het niet te warm heeft. Heb je nou het idee dat je kleintje het koud krijgt? Dan kun je hem of haar lekker instoppen onder te dekens.
- Laat je (oppas)kindje wat extra drinken: tijdens de koorts zal je kindje wat meer zweten waardoor hij veel vocht kwijt raakt. Zorg er daarom voor dat je kindje wat meer drinkt dan normaal. Gaat het drinken een beetje moeizaam? Laat hem of haar dan vaker kleine beetjes drinken. Oudere baby’s kun je ook aan een waterijsje laten sabbelen.
- Geef je kindje genoeg rust: slapen helpt bij elk kwaaltje wel, en is ook noodzakelijk om goed te herstellen. Je hoeft je (oppas)kindje niet de hele dag in bed te laten liggen. Alleen uitrusten kan ook al goed helpen.
- Houd het gedrag van je baby in de gaten: blijf altijd in de buurt van je baby en hou hem of haar in de gaten. Wanneer hij of zij zich gedraagt zoals je gewend bent, dan is er vaak niet iets aan de hand, maar hou het altijd goed in de gaten!
