Wat te doen als je (oppas)kindje geen groenten en fruit wilt eten?

 

Jij vindt dat je een heerlijke maaltijd gekookt hebt, maar je kleuter denkt daar iets anders over. Soms zal je kindje liever de groenten door de kamer gooien dan opeten. Maar iedereen weet dat groenten goed voor je zijn, dus hoe zorg je er nou voor dat je peuter wat meer groenten gaat eten? Wij hebben voor jou de beste tip met een aantal voorbeelden op een rijtje gezet.

 

 

 

Groenten verstoppen

 

 

Sommige kinderen durven het niet te eten als het een groene of rode kleur heeft. Ze zullen het echt niet uit zichzelf willen hebben op hun bord. Zeker losse gekookte groenten die makkelijk te herkennen zijn worden niet met plezier opgegeten. Maar hoe dan ook moet je peuter groentes eten. Het is nou eenmaal iets wat hun lichaam echt nodig heeft. De makkelijkste manier om hiervoor te zorgen is om de groentes te ‘verstoppen’ in het eten. Zo zullen ze het niet herkennen en er dus minder een probleem van maken. Wij hebben voor jou de beste manieren om groenten te verstoppen in eten. 

 

Smoothie

Maak een heerlijke smoothie met fruit en groentes. Je kunt er van alles instoppen en je kindje zal het echt niet herkennen wanneer het vloeibaar is geworden. Je kunt er tomaat, spinazie of wortel in doen, en alleen jij weet het geheimpje!

 

Fruit/Groente smoothie

 

Groentesoep

Maak een ‘gladde’ groentesoep, een groentesoep zonder stukjes. Doe de soep in een kom en eet het met bijvoorbeeld soepstengels of vormpjes vermicelli, zo wordt het een stuk leuker! 

 

 

Groentegehaktbal

Veel mensen zijn dol op vlees, dus ongetwijfeld ook op gehaktballen. Maar geef er een draai aan en maak gehaktballen of hamburgers waar je groenten in doet. Fijngesneden champignon en uien kan je gemakkelijk door het gehakt kneden. Niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond!

 

 

Plezier met eten

Groentes kunnen geassocieerd worden met iets wat niet leuk of lekker is, maar waarom maak je er dan niet iets leuks van? Je kunt leuke vormen en dieren maken met het eten, waardoor het leuker wordt voor je peuter. Het internet staat vol met leuke ideeën om te maken met eten. Met een beetje geluk gaat je kind er meer plezier van hebben en zien ze in dat het lekkerder is dan ze denken.

 

 

Omelet met groenten

Een omelet is iets wat veel kinderen wel lekker vinden. Doe naast bijvoorbeeld kaas wat groenten in het omelet. Denk hierbij aan spinazie, paprika of prei. Snijd ze fijn en meng ze door het geklopte ei. Weinig kans dat je peuter er wat van gaat zeggen.

 

 

 

Pannenkoek met groenten

Dit is eigenlijk precies hetzelfde concept als het omelet met groenten. Doe fijngesneden groentes door de mix en zo kun je de pannenkoeken toch nog wat gezonder maken. 

 

 

Bloemkoolpizza

Pizza is voor veel mensen een favoriet. Je kunt deze natuurlijk kant en klaar halen met wat groentes, maar zelf maken is nog veel gezonder en misschien ook wel leuker. In de supermarkt heb je een bloemkool bodem liggen die al een stuk gezonder is. Als je dan ook nog eens groenten op de pizza doet is het helemaal in orde!

 

 

Groentepizza