Zo bescherm je jezelf en je (oppas)kindje tegen teken 

 

Tijdens de zomer zullen de meeste kinderen veel buiten zijn, wat ook totaal niet gek is gezien het (meestal) mooie weer. Lekker buiten spelen is dan ook ongelofelijk goed voor kinderen. De beweging en uitdagingen die ze misschien tegenkomen kan goed zijn voor de ontwikkeling van een kind. Maar  ondanks de vele voordelen heeft buiten spelen natuurlijk ook de bijbehorende nadelen. Er zijn genoeg gevaren te verzinnen die buitens huis kunnen plaatsvinden. Zo is éen van deze gevaren ook de kans op teken. Het lijken misschien onschuldige beestjes, maar ze kunnen een hele hoop schade aanrichten. Dit wil je bij jezelf en je (oppas)kindje natuurlijk voorkomen, dus daarom hebben wij voor jou alles wat je moet weten over teken op een rijtje gezet!

 

Wat is een teek?

 

Een teek een is piepklein beestje dat lijkt op een klein spinnetje. Ze komen in het hele land in de natuur voor, denk bijvoorbeeld aan het bos, duinen en tuinen. Teken leven van het bloed van dieren en af en toe ook van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of dagen op je huid zitten. Ondanks dat de tekenbeten meestal onschuldig zijn, is het toch belangrijk regelmatig jezelf en je kind op teken te controleren. Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme overdragen wanneer ze besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi.

 

Teek

 

Ziekte van Lyme

Het leven van een teek bestaat uit vier stadiums: ei, larve, nimf en volwassen teek. In de laatste 3 stadia gaat de teek opzoek naar een dier of een mens, aangezien de teek bloed nodig heeft. Wanneer deze gastheer besmet is met de bacterie Borrelia Burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt, kan de teek besmet raken. Na een bloedmaaltijd van een gastheer gaat de teek over naar de volgende levensstadia, en gaat het na enkele maanden weer op zoek naar een nieuwe gastheer. In al die tijd houd de besmette teek de bacterie bij zich. Tijdens de bloedmaaltijd van de teek bij de  nieuwe gastheer kan deze besmet raken met de bacterie. 

 

Hoe kun je jezelf en je (oppas)kind beschermen?

 

Teken zijn er vrijwel het hele jaar door. Wanneer de temperatuur boven de 7 graden komt worden ze actief. De meest voorkomende plek waar teken zitten is in hoog schaduwrijk gras en op dode bladeren bij struiken en bomen. Controleer dan ook op tekenbeten wanneer je zulke plekken hebt bezocht. Maatregelen die je nog kunt nemen om de kans op teken te verkleinen zijn: zoveel mogelijk op de wandelpaden blijven en dichte begroeiing en struikgewas te vermijden. Dichte schoenen dragen met een lange broek en lange mouwen. Stop de broekspijpen in uw sokken. Smeer de huid die niet bedekt is of spuit uw kleding in met een insectenwerend middel dat DEET bevat.

 

Hoe controleer je op tekenbeten?

 

Een teek heeft voorkeur voor een aantal plaatsen op het lichaam: de liezen, oksels, knieholtes, randen van het ondergoed, bilspleet, achter de oren en rond de haargrens in je nek. Wanneer het nodig is kun je een spiegel of een vergrootglas gebruiken. 

 

Tekencontrole

 

Wat te doen bij een tekenbeet?

 

Haal een teek zo snel mogelijk weg, hoe je dit doet gaat als volgt: pak met een puntige pincet de teek zo dicht mogelijk bij de huid, bij de kop vast en trek hem erg zorgzaam uit. Wanneer er een stukje van de kop achter blijft brengt dat geen gevaren met zich mee. Ontsmet daarna (nooit van tevoren!) het beetwondje met 70% jodium of alcohol. Gebruik je een tekenverwijderaar? Volg dan die instructies die worden meegeleverd.

 

Bescherming na de tekenbeet

 

Na de tekenbeet moet je nog letten op de volgende dingen: 

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de beet, die groter kan worden. 
  • Eventuele spier- en gewrichtspijn of koorts, in de weken na de beet.
  • Soms kunnen huidklachten, gewrichtsklachten, hartklachten of zenuwklachten ontstaan. Dit kan gebeuren wanneer de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet (goed) behandeld zijn, maar kunnen soms ook een eerste uiting zijn van de ziekte van Lyme.